Zasedba

Damijan Kolarič

Damijan Kolarič, vodja ansambla

Misel …

Glasbeno pot je začel na Srednji glasbeni šoli v Mariboru, kjer je leta 1991 z odliko diplomiral. Študij je nadaljeval na Akademiji za glasbo v Ljubljani, kjer je prav tako z odlično oceno diplomiral iz klarineta na solistični  in na pedagoški smeri. Od leta 1998 deluje kot profesor klarineta, bas klarineta, saksofona, komorne igre, kot izvrsten pedagog, dirigent ter umetniški vodja velikega Pihalnega orkestra na Konservatoriju za glasbo in balet v Mariboru. Njegovi dijaki prejemajo najvišje nagrade na državnih in mednarodnih tekmovanjih. Prav tako prejema najvišje nagrade v slovenskem in mednarodnem glasbenem prostoru kot dirigent  s Pihalnim orkestrom Konservatorija za glasbo in balet Maribor, ter Pihalnim orkestrom občine Duplek. Je tudi dirigent Big Banda občine Duplek.  Z omenjenima orkestroma je izdal glasbene zgoščenke. V letu 2012 je kot dirigent obeležil z izjemno uspešno enajstdnevno novoletno turnejo po Portugalski , kjer je več kot odlično nastopil z »Mozart & Strauss festival orchestra«. S svojim odličnim glasbenim in pedagoškim znanjem se kot izvrsten pedagog in dirigent na glasbenem področju udejstvuje tudi kot solist-klarinetist in saksofonist, komponist, aranžer in producent. Damijan je predavatelj na seminarjih za klarinet in vsakoletni član glasbenih maturitetnih komisij po vsej Sloveniji. Je član Slovenskega orkestra klarinetov, s katerim je izdal CD. Za priznane izvajalce zabavne glasbe (Edvin Fliser, Ivo Mojzer, Nuška Drašček…) snema saksofon (sopran, alt, tenor, bariton sax) in spremljevalne vokale. Damijan je bil vse od leta 1994 glasbeno-strokovni vodja in producent ansambla Ekart, jeseni 2012 pa je v celoti prevzel vodenje omenjenega vrhunskega ansambla, s katerim je na večkratnih turnejah koncertiral po Ameriki, Kanadi, Avstraliji in državah Evrope. V tej zasedbi si je pod njegovim glasbenim vodstvom ansambel Ekart priboril naziv vrhunskega slovenskega ansambla z največ nagradami na festivalih na slovenski narodnozabavni glasbeni sceni. Damijan je mentor, komponist, aranžer in producent tudi drugim ansamblom v Sloveniji (ansambel Ekart, Navihanke, Tapravih 6, Murski val (Kanada), Show band Klobuk, Dvojčici Vesna in Vlasta, Ptujskih 5, Ansambel bratov Gašperič, ansambel Založnik, Vasovalci, Mlade frajle, Dinamika, Štrk, Ptujski instrumentalni ansambel…). Večkrat ga lahko zasledimo tudi kot člana in predsednika strokovnih glasbenih komisij na raznih tekmovanjih in festivalih v različnih glasbenih zvrsteh od narodnozabavne (Slovenska polka-valček, Ptujski festival…) do klasične glasbe( TEMSIG).

Barbara Kolarič

Barbara Kolarič

Ne delaj drugim tega, kar ne želiš, da bi drugi storili tebi!

V času šolanja je zraven osnovne in glasbene šole, kar 13 let pela v Mladinskem  pevskem  zboru  Maribor, ki  je na svetovnih zborovskih tekmovanjih pod vodstvom mag. Branka Rajštra večkrat osvojil naslov svetovnega prvaka  (predhodnik Carmine Slovenice). Že zelo mlada je pričela vokalno sodelovati z glasbenimi skupinami. V  Maglaju je  v duetu s sestro Suzano (sestri Potrč) pela z Big bandom RTV  Beograd in RTV Sarajevo  v  Vogošči,  kjer je prvič okusila popolno zmago – kot predstavnici Slovenije sta v takratni Jugoslaviji na tekmovanju osvojili  vse prve nagrade (strokovne žirije, občinstva, novinarjev…), kot najboljši debitantki pa sta slavili tudi v Mariboru na Narečni popevki. Danes je Barbara, ki je  diplomirala tudi iz kulturne animacije in prava, zelo uspešna  pevka in od leta 1994 članica vrhunskega  slovenskega  ansambla Ekart, s katerim je zelo odmevno nastopala v ZDA,  Canadi, Avstraliji,  Italiji,  Avstriji,  Švici,  Nemčiji,  Srbiji,  na Hrvaškem in Švedskem, ter na različnih festivalih doma in v tujini prejemala najvišje nagrade. Je prejemnica prestižnega priznanja za vokal – Korenove plakete.  Kot vokalna solistka sodeluje tudi s pihalnimi orkestri, big bandi, nastopa na festivalih  in na koncertih s priznanimi glasbenimi skupinami tudi iz sosednje Avstrije. Je tekstopiska in članica Društva pesnikov slovenske glasbe. Njena besedila, ki so bila že večkrat nagrajena, se vrtijo na radijskih valovih v izvedbi znanih pevcev kot so  Edvin Fliser, Ivo Mojzer, Ljupka Dimitrovska in Ivica  Šerfezi,  Rok  Ferenja (Rok N Band), Natalija Kolšek,  Jože  in Samir  Kober, Rudi Šantl, Anita Kralj, ter znanih glasbenih skupin zabavne in narodnozabavne glasbe. Na festivalih sodeluje tudi v strokovnih komisijah za ocenjevanje besedil. Barbara je predsednica komisije za kulturo mestne četrti Ivan Cankar  v Mariboru, kjer organizira in vodi različne kulturne prireditve. Lahko jo  slišimo tudi na posnetkih znanih slovenskih izvajalcev, saj snema zanje  spremljevalne vokale. Z možem Damijanom in hčerko Klaro, ki obiskuje v Glasbeni šoli pouk violine in solopetja, zapoje na raznih prireditvah v družinskem triu (slovenske ljudske pesmi, Božične pesmi…) Piše pesmi za otroke, ki so bile izvajane na otroških prireditvah »Ciciban poje in pleše«, ter revijah pevskih zborov. Od leta 2008 vodi »Glasbeno košarico« – glasbeno pripravnico za otroke. Slednjim se veliko posveča, ter jim pomaga pri odkrivanju njihovih talentov.

Simon Novak

 

 

renato kapun

Renato Kapun

Pravi basist na vseh instrumentih s srcem in dušo

 

 

 

 

 

Andrej Ekart

Andrej Ekart

Življenje je nekaj, kar se ti zgodi, medtem ko si zaposlen z drugimi načrti.

Že njegovi prvi spomini na otroštvo so povezani z glasbo, kako je kot otrok poslušal ansambel svojega očeta, Jožeta Ekarta, igrati v domači gostilni. Od tam tudi prvi spomini na Avsenikovo glasbo, ki se je vrtela iz starega gramofona. Muzikant je bil tudi njegov stari oče, ki je igral na violino in harmoniko. Seveda se je bilo kasneje težko izogniti glasbi. Njegov prvi inštrument je bila harmonika, katero pa je v najstniških letih, po »odkritju« Beatlov, zamenjala kitara. Prvi poskusi ustvarjanja v skupini so bili v srednji šoli, v skupini, katere imena se niti več ne spomni, so pa preigravali rock uspešnice. Sledil je odhod k vojakom in posledično razpad te skupine, po prihodu domov, leta 1989, sodelovanje v pop skupini „Prva linij“a, s katero so posneli nekaj skladb, ter celo videospot, kar je bila za tiste čase redkost. Leta 1991 je sprejel ponudbo za profesionalno igranje v Nemčiji. Z ansamblom Kretschek´s Oberkrainer se je podal v narodnozabavne vode, in v treh letih odigral okrog 400 koncertov po Nemčiji. Novembra leta 1993 se pridruži ansamblu Ekart, kjer so v naslednjih letih z novo zasedbo začeli novo zgodbo, posneli 9 plošč, osvojili vse pomembne slovenske festivale, gostovali po vsej Sloveniji, Evropi, bili na turneji v Avstraliji, ter trikrat gostovali v ZDA in Kanadi. Zaposlen je v svojem podjetju, kjer se ukvarja z založništvom revij, marketingom in grafičnim oblikovanjem. Zraven narodnozabavne glasbe je velik ljubitelj stare rock glasbe, v prostem času sodeluje v skupini, kjer igrajo takšno glasbo. Sodeluje tudi v gledališki skupini KD Urška iz Prepolj. Ob tem nikakor ne pozabi na ponos svoje družine. Na tem področju je trenutno najbolj ustvarjalen član ansambla. Z ženo Jožico imata tri otroke, kitarista Blaža, violinistko Evo, ter najmlajšo Zalo.

Viktor Malec

Viktor Malec

Kdor poje, slabo ne misli.

Že kot otrok je zelo rad poslušal glasbo. Še posebej je užival ob televizijskih oddajah z narodnozabavno glasbo. Takoj si je izbral svoj instrument in sicer harmoniko. Pri desetih letih so ga starši vpisali v glasbeno šolo Rogaška slatina, kjer ga je poučeval g. Adam Bickey. Kasneje se je lotil še diatonične harmonike in začel obiskovati ure pri godcu Jožetu Bohorču, kasneje pa pri virtuozu Toniju Sotošku. V tem času je veliko nastopal na različnih prireditvah in  na tekmovanjih v igranju na diatonično harmoniko. Po končani osnovni šoli se je vpisal na Srednjo glasbeno šolo v Mariboru, kjer ga je poučeval prof. Andrej Lorber. Ansambelsko pot je začel v narodnozabavni skupini Atomček s katero so posneli tudi nekaj avtorskih skladb. Sodeloval je še z nekaj narodnozabavnimi ansambli. V glasbeni šoli Gornja Radgona je, po izobrazbi profesor glasbe, zaposlen kot učitelj klavirske in diatonične harmonike, slednjo pa poučuje tudi na konservatoriju za glasbo in balet v Mariboru. Z učenci se udeležuje raznih tekmovanj v državnem in mednarodnem merilu, kjer dosega odlične rezultate, na kar je sam še posebej ponosen.