Biografija

Začetki ansambla segajo v leto 1974, ko se je lahko prvič opazil plakat, ki je vabil na silvestrovanje. Na njem je med drugim pisalo: »Zabaval vas bo Ansambel Jožeta Ekarta«!

Spomini na začetna, a izredno vesela leta živijo. Več sto gostij po bližnjih in okoliških krajih je rodilo številna prijateljstva, poznanstva in mnoge nepozabne trenutke. Kalili pa smo se tudi na glasbenem področju.

Kasneje se je vse bolj rojevala želja po lastnih skladbah, snemanjih in nastopih na festivalih. Korajža velja, smo dejali in se leta ’89 prijavili na Ptujski festival. Prijavili smo dve skladbi, valček »Izpolnjena želja« in polko »O, moj križ«. Avdicija je uspela, in septembra smo prvič nastopili na Ptujskem festivalu in prejeli bronastega Orfeja.

Na festivalu v Cerkvenjaku istega leta smo z valčkom »Slovenska pesem« prejeli prvo nagrado občinstva. Pred koncem leta je izšla prva kaseta »Spomin na gostijo«. S skladbo »Dopustnik Joža«, osvojimo srebrnega Orfeja, skladba je nagrajena tudi za besedilo. Pred koncem leta izide naša druga kaseta »Dopustnik Joža«, za nacionalno televizijo pa v Prepoljah posnamemo prvi video.

smesna_bela

Med drugim smo se odpravili v Števerjan in s skladbo »Dober dan, Števerjan«, prejeli nagrado za najboljšo skladbo. V Števerjan se vrnemo leta 1993 in se uvrstimo v finale, skladba »Zvon Svete gore«, pa prejme nagrado za najboljše besedilo. Na Ptuju smo ponovno srebrni, nagrajeni pa smo tudi v Cerkvenjaku.

V začetku leta ’94 izide četrta kaseta ansambla z naslovom »Zvon Ptujske gore«. V začetku septembra osvojimo prvega zlatega Orfeja na Ptujskem festivalu.

V začetku leta ’95 se razveselimo novice, da smo uvrščeni na 1. Slovensko polko in valček v Vinski gori. Uspešnim nastopom sledi nagrada za najboljši kvintet v Števerjanu. Povsem zmagoslaven pa je bil festival na Ptuju, kjer smo osvojili: 1. nagrado občinstva za skladbo »Naša Minka«, prvo nagrado strokovne žirije za skladbo »V življenju so poti«, Zlatega Orfeja, drugo nagrado občinstva za skladbo »Namišljeni bolnik«, Blanka in Barbara pa sta prejeli še Korenovo plaketo.

Uspešnost leta ’95, kronamo z novo 5. kaseto in CD ploščo z naslovom »S pesmijo do srca«, ter velikim koncertom ob 20. obletnici. Sodelovanje z Edvinom Fliserjem nas pripelje na 2. Slovensko polko in valček, kjer s čudovitim valčkom »Ljubezen je kot pesem«, vodimo vse do zadnjega glasovanja, na koncu pa pristanemo na drugem mestu.

V začetku marca ’97 se udeležimo 1. Koroškega festivala polk in valčkov, ki zahteva, da je ena od dveh skladb tudi humorna. S skladbama »Na Koroškem« in »Kdor živi greši«, smo postali absolutni zmagovalci. Slavje je trajalo le kratek čas, kajti pred vrati je bil že drugi festival, 3. Slovenska polka in valček, v Vinski gori. Valček »Ptičica«, je prejemal od vsega začetka veliko število glasov, dva glasovanja pred koncem pa smo že slavili.

Med številnimi nastopi velja omeniti prvi nastop v znameniti restavraciji Avsenik, kjer je z nami zaigral legendami Slavko Avsenik in avgustovska zaporedna nastopa na Bledu, med katerima smo se odpravili na Triglav. September je bil ponovno v znamenju festivala na Ptuju, kjer že tretje leto zapovrstjo zmagamo tako pri občinstvu, kot pri strokovni žiriji. Uspeh je popoln, zadovoljstvo na višku. Desetega oktobra dočakamo rojstvo 6. kasete in CD plošče z naslovom »Ptičica«. Na koncertu v čudovitem okolju restavracije Avsenik v Begunjah, se je zbralo mnogo prijateljev iz vseh koncev države, nekaj pa jih je prišlo tudi iz tujine.

V marcu leta 1998 v dvorani Tri lilije v Laškem, prejmemo nagrado Naj-ansambel Vrtiljaka polk in valčkov za leto ’97. V novembru pripravimo v veliki dvorani restavracije Pan v Kidričevem promocijski koncert kasete in CD plošče »Zasanjana Slovenija«.

bela_ozka_slika

V poletni sezoni 1999 je bilo veliko zanimivih prireditev. Od Kresne noči v Bohinju, Gasilske noči v Rogaški Slatini, Pastirskega praznika nad Idrijo, praznika mesta Bad – Ischl v Avstriji, Kmečkega praznika v Poljčanah, Kravjih dirk v Brunšviku itd., do septembrske poroke, ko se je poročil kitarist ansambla Andrej.

V januarju 2000 izide jubilejni barvni bilten, začenjajo se slavnostni koncerti, v začetku maja pa sodelujemo na Alpskem večeru na Bledu. V maju organiziramo v domačih Prepoljah, pod velikim šotorom, v sodelovanju s RTV Slovenija prvo TV oddajo „Polje, kdo bo tebe ljubil“, posvečeno naši obletnici. Slavje počastimo z novo, že osmo kaseto in CD ploščo „Zaigrajmo, zapojmo“, ki je bila posneta v studiu Avsenik v Begunjah.

Sredi julija organiziramo najbolj nenavadno, dvodnevno akcijo. S 150-imi ljubitelji glasbe se povzpnemo na Triglav, še isti večer pa izvedemo koncert v Triglavskem domu na Kredarici. V avgustu izide pri založbi Knöbl Records iz Hartberga v Avstriji, nova kaseta in CD plošča „Vergiss nicht“, v nemškem jeziku. V novembru smo povabljeni v oddajo „Hit parade“ nemške TV MDR, sodelujemo pa tudi na Klicu dobrote – največjem dobrodelnem koncertu v Sloveniji, kjer se predstavimo s skladbo “Iskrica upanja”, ki smo jo posneli z otroškim zborom Osnovne šole Starše! Vstop v novo tisočletje pričakamo pred več kot 20 tisoč gledalci na Trgu svobode v Mariboru!

Začetek leta ’04, je v znamenju novega projekta! V soboto, 31, januarja zagleda luč sveta novi CD „Spomini živijo“, ki ga posvetimo umrlemu prijatelju.

Jubilejno leto ‘05, ko slavimo 30. obletnico ansambla začenjamo z jubilejnimi koncerti po raznih krajih Slovenije. Pripravljajo se nove skladbe za jubilejno CD ploščo, ki bo zagledala luč sveta na osrednjem praznovanju v Prepoljah, na šesti TV oddaji “Polje, kdo bo tebe ljubil”. Novi posnetki nastajajo v studiu RTV Maribor, producentsko delo pa je ponovno prevzel Damijan.